Puromuz3.com: Aromalı Puro
Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince duman limeçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak berk, esnek ve tatlı bir örgüda olmalı, hayırlı bir aromaya ve düzgün yanmayı sağlayacak cihetıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf duru ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten faziletli oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yararlı purolar olarak nitelendirilseler bile birfena kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en özen etmesi gerekilen şey hakikat bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet hakikat bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız haz yada lezzet maalesef katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. kül muhafaza ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve bağırsakime anık yapışmak bağırsakindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman mefkûre nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro nem bileğerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri arasında bağırsakilen bir puro mefkûre nem bileğerlerinde bağırsakiliyor ikrar edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede aslında bu nem bileğerleri bile kimisine gereğince oldukça amelî ve bağırsakilebilir en kusursuz bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan haz aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken başka bir kişi bu nem bileğerinin puroya yazık edilen bir boy bos olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem farkı arasında gidip gelmeden hepsi aynı nem bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğsorunimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu muhtemel olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem bileğerleri neyi bileğsoruntirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca ikna etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, tütün azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, bağırsakimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna zaman ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimesne en yararlı boy bos bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız özdek vasati 6 kamer içerisinde sorunlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tesviye üzerine müesses bu yöntem sıcaklıktan hür olmadığı bağırsakin mukannen bir zaman içerisinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel olduğunca bir tomar alev bileğsorunimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti uydurmak bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu boy bos iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz faziletli nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o zaman başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içine dağıtılır ve nem in mütemadi ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çtuzakışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile beraberinde yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en yararlı tutum olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem ahiz hem nem tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Gece gündüz yada sezon geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde faziletli nem bileğerlerinde çift taraflı çtuzakışarak durağan bir nem kıymeti sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.